Gorenje šporet – instrukcije

Šporeti su uređeji koji idu i na monofaznu i na trofaznu struju, zavisi kako se povežu. Provera napajanja je jedan od osnovnih uzroka neisparvnosti šporeta.

Kod Artur Martena imate kleme s leva na desno: faza, faza, nula, uzemljenje.
Kod Gorenja šporeta: faza, faza, nula, nula, uzemljenje. Nula je uglavnom premoštena, spojena.
Kod Slobode: faza, faza, nula i izdvojeno desno uzemljenje.

Kako se prikopčava trofazna struja na šporet:
Inamo tri žile faze iz trofazne viljuške. Označene sa 1, 2,3 ili RST.

Svi su kontakti isti samo što su drugačije označeni. Kod Gorenja imamo tri faze dve nule i uzemljenje. Nule su uvek iste boje kablova dok su faze različite boje.

Pravilo za raspodele faza na šporetu:
Jedna faza ide na dve ringle jednu iza druge, druga na druge dve ringle jedna iza druge, treće faza napaja rernu! To je kod šporeta u 90% slučajeva. Tako se faze rasterećuju i možete paralelno da koristite dve rinele jednu sa leve strane jednu sa desne strane i rernu. To važi samo ako imate trofaznu struju. Na monofaznom napajanju što više ringli uključujete sve se više kabl opterećuje i nešto će stradati, gde je već najslabija tačka.

Šporeti se razlikuju po načinu otvaranja.
Artur ima na sredini jednu šnalu pod koju se podvuče šrafciger i podigne. Gurne se šnala ka unutra i podigne se poklopac. Kod Slobode šporeta je šnala na sredini kod termostartaa za regukaciju rerne. Kod Gorenja imate dva šrafa sa strane, ka napred, a na nekom starim modelima ima i 4 šrafa.

Skidanje prekidača
Prekidač se skida tako što se upre sa zadnje strane tupin šrafcigerom i cimne ka sebi. On je od bakelita i mora da se pazi da se ne ošteti. Unutra je mala čelična oprugica pljosnata, pazite da je ne izgubite jer će vam se klimati prekidač kad vratite. Ispod su dva šrafa pomoću koga može da se oslobodi prekidač i izvuče.

Ringle
Ringle se razlikuju po veličini i snazi.
Postoje ringle fi 145, postoje od 1000w i 1200w
fi 180 od 1500w i 2000 w
one velike su fi 22 postroje 2000w i 2300 w
i male ringle, takozcvane za kafu
rinfgle fi 100 je za gorenje mnogo skuplja, čak je skuplja i od velikih ringli. Rade je samo Francuzi.

Ima ringli fi 80 ili fi 110 ili fi 100 (malih).
Fi otvor se meri kad se skine sa šporeta i meri se otvor na limu koji čeka ringlu. Ali nema potrebe da merite jer poostoje standardi.Gorenje prekodač za rernu

Ima jedan prekidač i za termo regulaciju i za prekidanje. Ima položaj nulti, ima prazan hod sve do 250 stepeni, prvo škljocanje samo donji, drugu škljocanje samo gornji, i reće škljocanje (ako ga ima) je za roštilj. Da okačite pile da se vrti.

Signalne lampice za šporet
Žuta je signalizacija da je ukljuičen prekidač za ringle, a crveni da li rade grejači u rerni da li ne.

Podizanje poklopca sa ringlama radi zamene
Kad se menjaju ringle podigne se poklošac koji nosi gingle, podupre se san nelčim kratkim npr sa nekim drvetom ili štafcigerom, pažljivo. Ne može više da se digne jer će se počupati kablovi.

14 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Meni sija lampica i kad je sporet ugasen. O cemu se tu radi?

  ReplyDelete
 3. Mozete li mi reci kako da skinem i zamenim sve cetiri ringle sa e.sporeta stare marke Bistrica sve cetiri ringle mu rade i on super izgleda ali ringle su stare ... Kako i odakle da pocnem ????? Pomozite molim vas kako to da uradima ???? HVALA UNAPRED

  ReplyDelete
 4. Treba da skidate jednu po jednu ringlu, da vodite racuna o kontaktima da dodju na isto mesto. koristite papir i olovku da obelezite kablobe po bojama i redosledu s leva na desno.

  ReplyDelete
 5. kako da napravim sporet kojem kad uklucim rernu gore obe lampice ... unapred hvala

  ReplyDelete
 6. neke sam buksne poskidao greskom sa prekidaca za rernu i sad stalno izbija kratak spoj,ima li sanse da dobijem neku sliku ili bilo kakvu pomoc.onaj sa ringle sto sam trebao skinuti nisam posle ni dirao vise.

  ReplyDelete
 7. uključio ringlu koju u 80%slučajeva uključujem za kafu...radila 1 minut i bum...sad ne radi ni jedna ringla a rerna radi. trofazni priključak je ..osigurači ok - provjerio, kao i trofaznu utičnicu ima struja na sve tri faze....šporet je gorenje internacional iz 1990

  ReplyDelete
 8. Na mom sporetu International by Gorenje, iz i987 god, izbrisane su sve oznake na dugmetu za rernu, pa mi je veoma otežano korištenje, gde se mora striktno držati temperature. Da li je moguće da mi posaljete sliku sa tim dugmetom ( bilo je obeleženo od 1-12) i oznake koliko koji broj ima stepeni, da bih mogla da nekako da se snadjem u korištenju. Hvala, pozdrav.

  ReplyDelete
 9. Postovani, skinuo sam dugme za rernu na Slobodinom sporetu i sad ne znam kojim redom idu zice levo i desno na dugmetu, moze pomoc... Unapred zahvalan

  ReplyDelete
 10. Ljudi da li u cenu zamene ringle ,sto sam videla da je 20E ulazi i nova ringla ili ja moram da kupim pa tek da zovem majstora? Hvala na odgovoru.

  ReplyDelete
 11. Postovani, kako da zamenim donji grejac na elek spore Internacional gorenje, hvala.

  ReplyDelete
 12. These are truly fantastic ideas in on the topic of blogging. You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting. itunes sign in

  ReplyDelete

Followers